Tehnici din terapiile sexuale

Tehnici din terapiile sexuale Sexologul-Gabriela-Marin-Copy

Terapia sexuală sau psihosexologia este o formă de psihoterapie alcătuită din consiliere, intervenții cognitivo-comportamentale și tehnici simple specifice, pentru imbunătăţirea vieții sexuale. În niciun caz aceasta nu implică acte sexuale în fața terapeutului sau transformarea ședințelor într-un surogat pentru sex.
Deși terapia sexuală a pătruns printre preocupările curente în ziua de astăzi, acest concept continuă să fie perceput și înțeles greșit de mulți pacienți sau chiar de specialiști.

Psihosexologii (asimilaţi în țara noastră de multe ori și ca sexologi) sunt specialiști cu pregătire în domeniul psihoterapiei, care pot trata pacienții cu probleme sau disfuncții de natură sexuală. Aceștia abordează atât problemele simple, cât și în cazuri mai complexe pot proceda la psihoterapia de lungă durată.
Psihoterapia poate fi individuală sau în cuplu, desfășurată într-un cabinet specializat. Este analizat istoricul pacienților, se pune un diagnostic și este alcătuit un plan de intervenții terapeutice.
“Terapia sexuală tratează deseori problemele de libido, dorința sexuală scăzută sau insatisfacția sexuală. De asemenea, terapeutul sexual (psihosexologul) consiliază pacienții cu traume sau care au suferit abuzuri sexuale, cu dificultăți în alegerea identității de gen, probleme de orientare sexuală, fetișuri, adicții de natură sexuală sau durerile care apar în timpul actului sexual”, declară sexologul Gabriela Marin <https://sexolog-bucuresti.ro/>.

*Când și cum se recomandă apelarea la terapie sexuală? *
“Medicii au capacitatea de a trata doar până la un punct problemele de natură sexuală. Când își dau seamă că, în ciudă tratamentelor și analizelor făcute, situația nu se ameliorează, când se simt depășiți de situație, medicii trebuie să trimită pacientul către un specialist calificat, precum psihosexologul. Este important ca medicii specialişti să fie în legătură cu terapeuții sexuali pentru a putea face cea mai bună recomandare. Uneori, tratamentul optim este reprezentat de o combinație între tratamentul medicamentos și terapia psihologică (terapia sexuală)”, explică sexologul Gabriela Marin.

*Tehnici de intervenţie din terapia sexuală*

Terapia sexuală dispune de o varietate de procedee pentru a ajuta pacientul să se reconecteze emoţional şi sexual cu partenerul său. Printre strategiile de început, în terapia sexuală se regăsesc următoarele:

1. *Ajutarea pacientului să-și stabilească obiective echilibrate și realiste.* “Pacienţii pot avea nevoie de ajutor în înțelegerea mecanismelor sexuale și a ceea ce îi incită în mod personal. Există situații în care aceștia nu și-au explorat suficient sexualitatea și nu sunt conștienți suficient de ea: mimează orgasmul, sunt anxioși, inhibați de propria sexualitate, sau acceptă să se angajeze în actul sexual fără a obține satisfacție. Este importantă explorarea dorințelor și a lucrurilor care le incită interesul sexual. Informarea în legătură cu disfuncțiile sexuale este, de multe ori, primul pas în tratament și ajută pacientul să își definească dorințele, scopurile și aşteptările”, explică sexologul Gabriela Marin.
2. *Explorarea fanteziilor sexuale. *Fanteziile sexuale reprezintă un proces important în restabilirea dorinței. Cercetătorii au stabilit că multe dintre femei (în special cele implicate într-o relație de lungă durată) nu au fantezii sau gânduri de natură sexuală în mod spontan, însă sunt receptive la sex după apariția unor stimuli mentali sau fizici.
Sexologul Gabriela Marin recomandă inclusiv folosirea literaturii erotice sau a filmelor pentru sporirea fanteziilor. De asemenea, împărtășirea fanteziilor cu partenerul sexual poate îmbunătăți comunicarea în relație și poate readuce la viață o activitate sexuală de obicei plictisitoare.
3. *Identificarea a ceea ce le place din activitatea sexuală*.
“Analizarea obiceiurilor sexuale, precum momentul zilei, intervalul dintre actele sexuale și modul de exprimare a dorinței poate fi utilă pentru terapeut. Acesta poate face recomandări de valoare, în vederea creșterii dorinței sexuale și a satisfacției în plan sexual”, declară sexologul.
4. *Identificarea reperelor sexuale prin exerciții*. “Aceste exerciții sunt create pentru ca pacientul să rememoreze momentele în care s-a simțit atrăgător și a avut un nivel optim al dorinței sexuale. Pacientul este încurajat să își amintească modul în care arată, cadrul concret, aromele, muzica sau mâncarea specifică acelor momente și, de asemenea, să folosească aceste repere pentru a se simți atrăgător și în prezent”, menţionează sexologul Gabriela Marin.
5. *Practicarea exercițiilor de concentrare pe senzații.

“Acesteexerciții comportamentale implică diverse atingeri sau gesturi în cuplu, pentru a le identifica pe cele mai excitante pentru partener. Acestea pot fi atât de natură genitală, cât și non-genitală. De obicei, încep cu masajul feței, gâtului și mâinilor și avansează până ajung să includă actul sexual propriu-zis. De fapt, pentru a reduce anxietatea și sporirea intimității, exercițiile nu sunt orientate pe scop, și anume actul sexual, acesta fiind inițial descurajat”, explică specialistul.

Spam blocat