Adevărul despre transmiterea virusului COVID prin alimente

ANPC a reacționat în urma unor știri apărute în presă care spuneau că sunt teste care arată că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente.
Într-o postare, directorul ANPC, Paul Anghel, contrazice acest fapt: Rezultatele făcute publice de Universitatea București se contrazic oarecum cu declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) potrivit cărora NU există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Coronavirusurile NU se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazda-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziția oficială a autorităților internationale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei pana in prezent.
Deși studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure (oțel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.
Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleași și fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măștilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluțiile pe care toate magazinele le pun la dispoziție, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coș.
Responsabilitatea în comportament și în comunicare și informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităților, acesta este apelul meu către consumatori, presă și instituții.