Adormirea Maicii Domnului: tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Se spune că dacă o femeie este însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sfânta Maria, nu trebuie să muncească pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. Se spune că femeile care nu respectă acest lucru, vor avea dureri mari la naștere.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului ca Fecioara să le ajute să-și găsească alesul. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese și să fie bune de leac.

 

Cine se roagă, ținând post negru, al Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire. În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri. Cel mai cunoscut pelerinaj din România este la Mănăstirea Nicula, locul unde se află una dintre cele mai populare Icoane făcătoare de minuni.

Conform unei alte superstiții, este interzis ca în această zi să-ți tunzi părul și să îl arunci, la cum este interzis să mergi înapoi. Dacă nu se respectă aceste datini, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista și va plânge.

Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Maria anunță sosirea unei toamne plânge și îndelungate. Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul.

Adormirea Maicii Domnului – tradiția spune că se împart struguri pentru morți

În dimineața zilei de 15 august se obișnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

Începând de azi, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbații își schimbă pălăria cu căciula. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

Schimbările de anotimp au fost interpretate în popor ca fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. De aceea, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.