Alocaţiile pentru copii de la 84 de lei la 450 de lei, dar când?

Alocaţiile pentru copii în România în valoare de 84 de lei abia acoperă câteva zile de întreţinere a unui elev. Vestea că remuneraţia ar putea ajunge la suma de 100 de euro, lunar, a fost primită cu multă speranţă, însă nu s-a mai stabilit nimic.

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, la valoarea lunară de 450 de lei, prevedea o propunere legislativă depusă la Senat.

Propunerea pentru modificarea şi completarea art.3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii este iniţiată de senatorul Ionel Agrigoroaei şi deputaţii Bogdan Diaconu şi Marius Isăilă, membri ai Partidului România Unită (PRU).

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, care citează date ale Eurostat, abandonul şcolar a ajuns la 18%, iar procentul copiilor cu risc de sărăcie a ajuns în anul 2015 la 48%, în timp ce media din UE e de 27%.

Alocaţii mărite doar dacă cei bogaţi renunţă la ajutor

Fostul ministru al muncii Dragoş Pîslaru spunea la final de mandat că alocaţiile se vor putea mări doar cu o condiţie

„Alocaţia pentru copii se dă fără să se ţină seamă de venitul familiei. Iar paradoxul e că alocaţiile pentru copii nu se dau automat, ele se cer, deci dacă te uiţi la repartiţie, vei constata că foarte puţini din oamenii care au peste veniturile medii din ţară nu îşi exercită dreptul de a lua cei 84 de lei pe lună. Mie mi se pare acest lucru o lipsă de coeziune. Mie mi se pare că putem creşte alocaţiile copiilor din familiile amărâte prin simplul fapt ca cei care sunt cu veniturile peste medie să renunţe voluntar la a mai cere aceste sume de la stat. Dar acest lucru cere civism, unitate, coeziune, să înţeleg de ce o fac şi să am garanţia că statul distribuie cei 84 de lei de la mine la familiile nevoiaşe. Asta e o măsură care nu înseamnă niciun leu în plus, dar îţi dă o perspectivă asupra societăţii, ne dorim o societate de indivizi egoişti, o societate de reţele de putere politice care se autoconcentrează pe <<ai noştri>>, sau ne dorim o societate coezivă în care problema e legată de membri?”, a declarat fostul ministru al Muncii.