Beneficii ale sparanghelului

Sparanghelul este cunoscut pentru proprietățile sale în caz de balonare și are efecte diuretice datorită conținutului său ridicat de fibre. El conține vitaminele A, C, E, K și B6, dar și fier, cupru, calciu, proteine și este o sursă bogată de antioxidanți.

Beneficii ale sparanghelului

La slăbit
Sparanghelul are un conținut scăzut de grăsimi și calorii și conține o mulțime de fibre solubile și insolubile perfecte pentru slăbit. Fibrele ajută la menținerea sațietății, făcându-l benefic la pierderea în greutate. El mai ajută la scăderea colesterolului. Pentru a avea un efect mai mare în arderea caloriilor, combinați-l cu un ou.

Plin de antioxidanți
Sparanghelul, în special cel purpuriu, este plin de antociani care dau fructelor și legumelor nuanțe de roșu, albastru sau violet și au efecte antioxidante care pot ajuta corpul să lupte împotriva radicalilor liberi. Când pregătiți sparanghelul, încercați să nu-l gătiți prea mult. Sparanghelul gătit prea mult ar putea anula beneficiile nutriționale și ar face ca vitaminele să se piardă.

Plin de vitamina E
Sparanghelul este o sursă de vitamina E, un alt antioxidant important. Această vitamină ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Plin de vitamina K
Alături de alte legume cu frunze verzi, sparanghelul este o sursă bună de vitamina K. Această vitamină este bună pentru coagulare și pentru sănătatea oaselor.  În timp ce majoritatea oamenilor consideră că cel mai important pentru oase este calciu și vitamina K este la fel de importantă. De fapt, ajută corpul la absorbirea calciului.

Sparanghelul este plin de foalat, vitamina B care ar putea să vă ridice starea de spirit. Cercetătorii au descoperit o legătură între nivelurile scăzute de foalat și vitamina B12 la persoanele care suferă de depresie.