Borbely: Aproape 60% dintre cetăţeni prioritizează accesul la alimente sănătoase

Aproape 60% dintre cetăţeni declară explicit că îşi doresc alimente sănătoase, a declarat, vineri, Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, într-un mesaj de Ziua Mondială a Alimentaţiei, preluat de Agerpres.ro.

„Organizaţia Naţiunilor Unite marchează în fiecare an pe 16 octombrie Ziua Mondială a Alimentaţiei pentru a aduce în atenţie problemele globale ale acestui sector vital. Pandemia de Coronavirus a readus în atenţie rolul pe care agricultura şi industria alimentară îl au în buna funcţionare a unei societăţi. Lecţia pe care ar trebui să o învăţăm este că avem nevoie de un sector agricol competitiv, care să ofere posibilitatea cetăţenilor să se aprovizioneze din producţia autohtonă. Mai mult, aproape 60% dintre ei declară explicit că îşi doresc alimente sănătoase. Accesul la hrană suficientă şi de calitate trebuie să fie unul dintre cele mai importante obiective pentru dezvoltarea durabilă a României până în 2030”, a spus Borbely.

Conform unei cercetări sociologice ce a avut drept scop măsurarea la nivel detaliat a opiniei publice privind primele două Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) din cadrul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), şi anume ODD1 „Fără sărăcie” şi ODD2 „Foamete zero”, dintre temele care au generat un interes mult peste media generală în rândul persoanelor chestionate se remarcă: alimente sănătoase: dezvoltarea unor programe pentru promovarea consumului de alimente sănătoase, 58%; poluarea solului: prevenirea şi combaterea poluării solului, cu 54%.

Borbely a făcut referire şi la deficitul comerţului internaţional de produse alimentare.