Buna vestire 2020. Dezlegare la pește

Pe 25 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc BUNA VESTIRE. Ziua este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice. De BUNA VESTIRE, este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor, informează crestinortodox.ro.

În Apus, sărbătoarea BUNA VESTIRE este numită și sărbătoarea Zămislirii Domnului. În calendarul nostru popular, BUNA VESTIRE este cunoscută sub denumirea de BLAGOVESTENII sau ZIUA CUCULUI.

Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de BUNA VESTIRE are necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloșca de BUNA VESTIRE, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuica. Tot de BUNA VESTIRE, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gustă peste de BUNA VESTIRE se va simți tot anul că peștele în apa. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apa, pentru că mor peștii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.