Când au început oamenii să se tundă prima dată

Tunsori in istorie

Când au început oamenii să se tundă prima dată. Bărbaţii şi femeile şi-au aranjat părul din cele mai vechi timpuri. S-au pieptănat, s-au coafat conform vremurilor, au purtat peruci, au avut părul cârlionţat, au avut fundiţe şi alte accesorii şi tot aşa.

Tendinţa ca bărbaţii şi femeile să poarte părul scurt este destul de recentă. Regele al-VIII-lea al Angliei a dat acest start. El a ordonat ca toţi bărbaţii să poarte părul scurt, iar barba şi mustaţa să o poarte cât de lungă vor şi cât de aranjate doresc. Atunci când James I a devenit rege, părul lung a revenit în tendinţe, inclusiv perucile.

Pe la mijlocul secolului 17, în Anglia erau două tabere când venea vorba de păr: cei care considerau că părul scurt şi barba lungă este pentru bărbaţi, şi cei care credeau în barba scrută şi părul lung.

Pentru câteva sute de ani după, moda s-a schimbat înapoi. În jurul anului 1800, moda s-a definitivat pentru bărbaţi – să poarte părul scurt.

Femeile au avut mereu tendinţa de a purta părul lung, iar unele coafuri nu au fost decât un moft la curtea lui Louis al XIV-lea. Astăzi, femeile poartă părul scurt că este la modă, nu le obligă nimeni, ba chiar că este mult mai uşor de întreţinut.