„Cantitate dublă de vaccin antigripal” față de anul trecut

Ministerul Sănătăţii a achiziționat, în acest an, o cantitate dublă de vaccin împotriva gripei față de anul trecut, în condițiile riscului crescut pe care îl reprezintă suprapunerea sezonului gripei cu actuala epidemia de Covid-19.

Este vorba despre trei milioane de doze destinate campaniei anuale gratuite de imunizare; prima tranșă de vaccinuri a început deja să fie distribuită către Direcțiile Județene de Sănătate Publică.

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie, pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunitate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special bolile respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Campania Ministerului Sănătății se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. Având în vedere situația actuală epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.

De asemenea, ministerul de resort solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal.