Cartofii: beneficii și calorii. Cât de buni sunt cartofii

Cartofii sunt cele mai consumate legume în SUA și a patra cea mai consumată legumă din lume după orez, grâu și porumb. Și în România, avem un consum uriaș de cartofi, iar cele mai noi statistici arată că un român consumă aproximativ 100 de kilograme pe an.

Începând cu anii 50, cartofii prăjiți au devenit cea mai populară mâncare în SUA, deoarece atunci a început și procesul de congelare a legumelor și implicit a cartofilor.
Cartofii sunt adesea un aliment extrem de rapid de preparat, însă poate duce la creșterea în greutate și boli de inimă, dacă este consumat des – prăjit, potrivit Școlii de sănătate publică de la Harvard.

Un studiu publicat în 2017 în revista American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care au consumat cartofi prăjiți de cel puțin două ori pe săptămână prezentau un risc crescut de deces. Studiu a fost realizat pe un număr de 4400 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani. Până la sfârșitul studiului de 8 ani, 236 de persoane au murit.

Beneficii pentru sănătate
Cartofii conțin fitonutrienți, cum ar fi: carotenoizi, flavonoizi și acid cafeic. Vitamina C din cartofi acționează ca un antioxidant. Aceste substanțe pot preveni sau întârzia anumite tipuri de leziuni celulare.

Cartofii mov sunt surse bune de fitonutrienți și antioxidanți. Un studiu publicat în 2012 publicat în Jurnalul de Agricultură și Chimie Alimentară a constatat că o porție de cartofi pe zi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriașe și a riscului de boli de inimă și AVC.

Cartofii indiferent de tip sunt o sursă bună de potasiu. Au chiar mai mult potasiu decât o banană și mare parte se găsește în coajă. Potasiu este un mineral care ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Funcționarea creierului și sănătatea sistemului nervos
Vitamina B6 din cartofi este esențială pentru menținerea sănătății neurologice. Această vitamină ajură la crearea unor substanțe chimice esențiale pentru creier cum ar fi serotonina, dopamina. Nivelul ridicat de carbohidrați din cartofi poate avea unele avantaje inclusiv la menținerea nivelului glucozei din sânge.

Digestie
Cel mai mare beneficiu al cartofului este modul în care poate ajuta digestia datorită conținutului ridicat de fibre, spune Jarzabkowski.
Cartofii nu conțin grăsimi, dar au carbohidrați cu amidon. Cartofii sunt o sursă excelentă de fibre, iar fibrele iți oferă sațietate.

Lucruri de știut despre cartofi:
Cuvântul cartof provine din spaniola – patata. Cartofii sunt din familia solanelor, cum ar fi: roșii, vinete și ardei. Există mii de soiuri de cartofi disponibili, însă nu toate sunt comerciale. Cele mai cunoscute sunt de culori: roșii, alb, galben, violet, albastru.