Ce cantitate de plastic înghițim la fiecare masă

Plastic containers

Un studiu demonstrează că la o masă normală putem înghiți peste 100 de particule mici de plastic. Mai mulți cercetători britanici susțin că plasticul, care poate proveni din țesături sintetice sau anumite piese de mobilier, ajunge pe masă și este consumat de oameni odată cu mâncarea, potrivit Heriot Watt University.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au pus vase „Petri” (capcane pentru praf), lângă farfuriile în care oamenii mâncau de obicei.

Vasele au fost amplasate în trei case diferite. După o masă de aproximativ 20 de minute, cercetătorii au găsit în vasele „Petri” 14 bucăți de plastic — ceea ce reprezintă circa 114 fibre plastice.

Cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh susțin că un om consumă în medie peste 68 de mii de fibre din plastic pe an. Mai mult, oamenii de știință au constatat că o persoană consumă circa 100 de particule de plastic pe an din fructele de mare. În același timp, cercetătorii avertizează că peștele proaspăt, expus pe rafturile deschise ale magazinelor, conține aproximativ 140 de bucăți de plastic pentru fiecare 240g.

Experții avertizează că, odată ajunse în organism, particulele de plastic pot afecta plămânii, rinichii și pot influența negativ hormonii.