Controverse din civilizație, în vremuri (ne)bune – opinie Cristina Corpaci

A fi civilizat, disciplinat sunt reguli importante pe care liderii noștri au găsit soluția să le impună prin Ordonanțe militare, cam una pe săptămână, de când a început nebunia coronavirus. Bun, disciplina ca și în alte state civilizate (vezi Germania) se face cu supraveghere permanentă, avertismente, amenzi, dosare penale și închisoare. Ce am avut noi românii înainte de ordonanțele militare, au fost informări și opționale, da și amenzi și închisoare, dar așa pe relaxare! Sunt total de acord și militez pentru democrație și libertate, dar în cazul în care vorbim de securitate națională, sănătate, curățenie, respect pentru autorități și față de ceilalți cetățeni, aici sunt lucrurile sunt ne-negociabile.

Controverse din civilizație: 1. nu sunt mănuși, halate, măști, dezinfectanți, dar atunci când infirmierele sau alți angajați  prind aceste lucruri le sustrag și Dumnezeu știe ce plan au cu ele și să-și lase colegii cu lipsuri, punându-le sănătatea în pericol.  (S-a lăsat cu dosare penal în multe județe, plus că furtul din spitale e un lucru știut de cel puțin 25 de ani în România)

2. Sunt puse marcaje, semne, indicatoare, afișe, dar de ce să le respectăm? ( Am asistat la magazin la o fază în care clientul din spate nu că nu păstra distanța de 1.5 m, dar aproape să se urce în spatele celui care era la casă.)

3. Dăm share la tot felul de campanii de binefacere de pe rețelele sociale, așa să ne vadă lumea, dar nu ne obosim să punem mâna pe un telefon să ne întrebăm rudele dacă sunt bine.

4.  Ne dăm cu dezinfectant pe mâini, dar gunoiul tot pe lângă coș îl punem.

5. Ieșim cu cățelul la plimbare cu masca pe față să ne protejăm de virus, etc, dar nu suntem în stare să luăm o punguță cu noi pentru a strânge mizeria patrupedului, ca să nu punem în pericol copiii care nu au posibilitatea să ocolească mizeria și în plus de ce să stăm stresați pe alei sau pe străzi să nu călcăm în mizerie de câini.

Să se mai dea ordonanțe militare și după vremea războiului COVID-19?