Cristina Corpaci: De ce este corect ca jurnaliștii să fie scutiți de impozite și nu doar ei

Activez în presă de aproape 16 ani. Și spun acest lucru ca să lămurim de pe ce poziție scriu aceste rânduri.

Știrea că niște amărășteni de ziariști vor încasa și ei mai mult cu 200-300 de lei leafă pentru că nu au mai avut o mărire salarială poate de 10 ani a stârnit furia unor burtoși de jurnaliști care au niște lefuri nesimțite de mii (zeci de mii) de euro pe lună, în loc să se spună”mulțumim, dar hai să facem cumva să fie bine și altor categorii sociale necăjite” sau să fie valabilă pentru cei care câștigă sub 2500 de lei pe lună.  

A fi jurnalist, a fi politician, actor, etc sunt altfel de meserii. Să lămurim acest aspect. Poți să faci facultatea de jurnalist și să nu activezi în domeniu, acest lucru se cheamă că ești absolvent de jurnalism, dar de meserie ești ce scrie pe cartea ta de muncă.

Acum ce înseamnă să fii jurnalist în România? Păi nu este niciun dubiu dacă pe cartea ta de muncă sau pe contractul de proprietate intelectuală scrie că ai una dintre funcțiile agreate în jurnalismul la nivel național, al UE și ai și experiență de 3 ani, ești jurnalist cu acte în regulă fără probleme.  Funcția de secretar de reporter, redactor, editor, producător tv, care sunt agreate deja unui contract de munca, vezi rubinian.com.  Un jurnalist, în special reporter, nu poate avea program fix, nu are cum să ponteze cu cartela, de exemplu, pentru că el stă 80% din timp pe teren. Nu are sărbători și weekenduri libere, nici sporuri de frig și alte beneficii.

Adevăratele probleme în mass-media românească și de ce am rămas acel sat în care nu avem și noi o breaslă la nivelul BBC sunt evident financiare.

Reporterii nu își pot face treaba pentru că nu sunt bani, ca să nu mai vorbim că are salariu de 500 de euro pe lună, față de o vedetă de televiziune care are poate 5000 de euro.

Banii pe piața media sunt tot mai puțini pentru că publicitarii aleg să plătească blogerii, iar televiziunea trăiește din publicitate.

O soluție ar fi să se mai reducă din instituțiile de presă pentru a fi mai mulți bani, dar cum să se realizeze acest lucru? O altă soluție ar fi ca în cadrul aceleiași redacții un redactor șef sau un prezentator-moderator să nu mai aibă salariul cât toată redacția la un loc.

 

Sau da, ar fi echitabil ca toți românii din România cu pensii și salarii sub 2500 de lei să fie scutiți de impozite, dar și aici să vezi iar piața neagră.