Cum ne poate influența mâncarea starea de spirit?

Microbiomul sau mediul intestinal este o comunitate de bacterii diferite care s-au dezvoltat cu oamenii și care sunt benefice atât pentru o persoană, cât și pentru bacterii. Cercetătorii sunt de părere că microbiomul unic al unei persoane este creat în primele 1000 de zile de viață, însă există lucruri pe care le poți face pentru a-ți modifica mediul intestinal.

Alimentele ultraprocesate și sănătatea intestinală
Alimentele ultraprocesate conțin extracte din alimente (zahăr și amidon). Este important să știți că alimentele ultra-procesate, cum ar fi cele rapide, sunt fabricate pentru a fi mai gustoase prin utilizarea unor astfel de ingrediente sau aditivi și sunt rentabile pentru consumatori. Exemple de alimente procesate sunt conserve, fructele confiate sau preparate din carne sărate. Alte exemple de alimente ultraprocesate sunt băuturile carbogazoase, zahăr, produsele ambalate, pește pui, supe instant.
Cercetătorii recomandă consumul de alimente cât mai puțin procesate, preparate, înainte de a încerca terapii de îmbunătățire a intestinului.

Când echilibrul dintre bacteriile bune și bacteriile rele este perturbat, pot apărea boli, ca de exemplu: boala inflamatorie intestinală, astm, obezitate, diabet.

Dieta și depresia
Un studiu recent arată că o alimentație sănătoasă și echilibrată, cum ar fi dieta mediteraneană și evitarea consumului de semipreparate joacă un rol protector împotriva depresiei.
Câteva exemple de alimente antidepresive: stridii, midii, somon, spanac, salată, conopidă, căpșuni.

  • Mâncați cât mai multe alimente întregi, neambalate.
  • Fructele congelate fără adaos de zahăr sunt o alegere bună.
  • Kefirul neîndulcit, usturoiul ajută la menținerea unui intestin sănătos.

sursa: health.harvard.edu.