Eclipsa de lună pe 10 ianuarie 2020

eclipsa de luna

Luna ianuarie din 2020 este marcată de producerea primei eclipse vizibile de pe teritoriul României. La 10 ianuarie poate fi urmărit o eclipsă de Lună prin penumbră din Europa, din Asia, din Australia şi din Africa. În aceleaşi zone ale globului, inclusiv de pe teritoriul ţării noastre, poate fi observată şi cea de-a doua eclipsă de Lună tot prin penumbră care va avea loc la 5 iunie, potrivit eclipse.gsfc.nasa.gov.

Din punct de vedere astronomic 2020 se remarcă prin şase eclipse (patru de Lună şi două de Soare), potrivit NASA, în mod normal producându-se patru eclipse într-un an. Următoarele două eclipse de Lună tot prin penumbră se produc la 5 iulie, respectiv la 30 noiembrie şi vor putea fi observate, astfel: cea din iulie din sud-vestul Europei, din Africa şi de pe cele două continente americane iar cea din noiembrie din Asia, din Australia, din Pacific şi de pe cele două continente americane.

În 2020 vom avea o eclipsă inelară de Soare pe 21 iunie, vizibilă din sud-estul Europei, din Asia, din nordul Australiei, din Africa, din Pacific şi din Oceanul Indian, şi o eclipsă totală de Soare pe 14 decembrie, vizibilă din sudul Africii, din sudul Americii de Sud, din Pacific, din Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica, potrivit site-ului timeanddate.com.

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2020 se produc la: 20 martie 05 h 50 m – echinocţiul de primăvară, la 22 iunie 16 h 31 m – solstiţiul de vară, la 21 septembrie 00 h 44 m – echinocţiul de toamnă, la 21 decembrie 12 h 02 m – solstiţiul de iarnă, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.