Gabriel Liiceanu: Există autori la Humanitas care au schimbat soarta unui domeniu

Preşedintele Humanitas, Gabriel Liiceanu, a declarat joi că editura pe care a înfiinţat-o în urmă cu 30 de ani este „cea mai bogată” din România în ceea ce priveşte portofoliul, echipa şi publicul său.

„Bogăţia unei edituri stă în portofoliul ei , dacă are autorii doriţi în clipa aceea de populaţia unei ţări. În al doilea rând, bogăţia unei edituri stă în echipa pe care şi-a format-o şi în al treilea rând, în publicul pe care şi-l apropie”, a afirmat scriitorul.

El şi-a amintit cum a fost invitat, în urmă cu trei decenii, să restructureze Editura Politică. „Editura pe care am fost eu numit s-o restructurez, să o azvârlim peste bord şi să punem în locul ei ceva care să spele minţile oamenilor de 45 de ani de idiotizare ideologică, editura aceasta  nu era pe zero, era pe minus. Plecai dintr-un minus. Echipa pe care o moştenisem de la Editura Politică avea 15 redactori în departamentul de documente de partid. Erau inutilizabili. Nu de la zero am început, de la minus”, a susţinut Liiceanu.

El a apreciat că la Humanitas există autori care „au schimbat orbita, soarta unui domeniu”. Astfel, a subliniat scriitorul, Lucian Boia, cu volumele sale, „a mutat istoriografia în România de pe orbita naţionalismului, al naţionalismelor de tip Ceauşescu şi al mitologizărilor de tot soiul, pe linia ştiinţei”. De asemenea, Mircea Cărtărescu „a schimbat soarta prozei româneşti”, iar Andrei Pleşu a creat o „hermeneutică a creştinismului”. Totodată, i-a evocat pe Ioana Pârvulescu, autoarea datorită căreia „Caragiale a fost înţeles altfel” şi pe Horia-Roman Patapievici, care „a instituit istoria ideilor ca disciplină de sine stătătoare”.

„Aici sunt aceşti oameni care reprezintă bogăţia reală a editurii”, a spus Liiceanu la evenimentul aniversar de la Humanitas Cişmigiu, unde au fost prezenţi o parte din autorii editurii.

preluare AGERPRES.