Înscrieri în Rabla Electrocasnice 2021 din 7 mai

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2021 începe vineri, 7 mai, conform unei declarații a celor de la AFM. Ce modificări apar în cadrul programului? Descoperă și explicațiile Ministrului Mediului!

Doar ce am publicat mai devreme articolul în care prezentam ca probabilă amânarea Programului Rabla Electrocasnice 2021 pentru începutul lunii mai. Iar acum avem și confirmarea, chiar din partea Președintelui Administrației Fondului pentru Mediu. Rabla Electrocasnice 2021 are o dată oficială pentru înscrierea persoanelor fizice: 7 mai.

Pe lângă data de start a programului, mai aflăm și alte informații importante din declarațiile lui Ștefan Toga, noul președinte al AFM:

  • voucherele rabla electrocasnice nu vor fi disponibile toate odată, ci treptat, pe categorii de produse;
  • proiectul de modificare a valorii voucherelor și a criteriilor de eligibilitate a produselor se modifică și el;
  • noi comercianți se pot înscrie în program, începând cu 1 Mai.

Să luăm toate punctele, pe rând, pentru a le detalia.

Programul Rabla Electrocasnice 2021 se va desfășura timp de mai multe săptămâni, pe etape

Pe lângă data de start – una din cele mai importante informații pentru solicitanți – aflăm și de o premieră a ediției din 2021. Președintele AFM anunță că voucherele rabla electrocasnice nu se vor mai acorda pentru toate categoriile în același timp, ci pe rând. Din 2 în 2 săptămâni solicitanții se vor putea înscrie pentru categorii diferite de produse:

Sistemul nu va fi primul venit, primul servit. Organizarea va fi pe grupe de produse, din două în două săptămâni.

Acest lucru a fost gândit tocmai pentru ca anumite categorii de produse să nu beneficieze în mod disproporționat de vouchere.

Tot astăzi, la ora 14:00, într-o emisiune radio la Europa FM, Ministrul Mediului afirma că, fără anumite criterii clare, categorii precum televizoarele ar putea acapara peste 60-70% din toate voucherele oferite în cadrul Rabla Electrocasnice. Or nu ăsta este scopul programului, tocmai de aceea vor fi prioritizate pentru cumpărare echipamentele cu consum mare de energie electrică, precum aparatele frigorifice:

Ministrul Mediului – Tánczos Barna – a detaliat chiar ordinea grupelor:

O să avem 3 grupe de produse, astfel încât cei care doresc să cumpere televizoare să nu concureze neapărat cu cei care doresc să cumpere frigidere. Vom începe cu cele mai mari consumatoare de energie electrică: frigidere, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase. După care vom continua cu televizoare, laptopuri și tablete. (La final) urmează restul de produse, (precum) aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe.”

Dacă ordinea va fi într-adevăr aceasta, atunci putem bănui deja orarul înscrierilor:

  • 7-20 mai: înscrierea pentru voucherele rabla oferite pentru aparate frigorifice, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe;
  • 21 mai – 3 iunie: ne vom putea înscrie pentru voucherele rabla electrocasnice aferente televizoarelorlaptopurilor și tabletelor;
  • 4-18 iunie: se va da startul obținerii voucherelor finale: pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.