Nimeni ,,contra” Miami Bici? Cum să faci din nimic bici și să și trosnească

OPINIE CRISTINA CORPACI: Slavă Domnului că avem în sfârșit un film românesc cu recorduri după cel puțin 25 de ani. Vorbim despre Miami Bici sau cum să faci din nimic bici și să și trosnească. Și mai departe este legal să am și eu întrebări și părere ca om legat de acest film.

Am dat și eu un google ca tot omul să aflu rețeta succesului filmului Miami Bici, apoi să citesc și ceva critică, așa cum m-am obișnuit. Cert este că nu există voci contra acestui film românesc sau cei care ar putea să aibă critice, cred că s-au retras în liniște să mediteze sau să soarbă din ceașca de cafea. De ce a amuțit critica și de ce sunt încasări uriașe?

Nu e rușinos să fii și lăudat și criticat. Îmi amintesc, și sunt multe exemple de mari actori care au luat Zmeura de Aur înainte cu o zi de Oscaruri și merg pe scenă și iau și trofeu de oscar. Deci suntem obișnuiți  cu titulaturile de cel mai prost și cel mai bun.

Film defect nu poate fi numit. Nu poți reproșa unui scenarist lucruri, nu poți reproșa unui regizor lucruri, actori amatori – în regulă – toți profesioniștii au fost la început amatori. Dar cum explici un așa succes fără o poveste cu etapele unei narațiuni, așa cum ne-am obișnuit și multe FĂRĂ. FĂRĂ. Bun, atunci trecem la categoria ATIPIC.

Revin, ce e greșit la regizorii, scenariștii, producătorii, actorii și alți profesioniști din cinematografia din România? SIGUR,  E CEVA GREȘIT, UNDEVA!

Avem REGIZORI premiați la festivalurile din afara țării, dar lucrările lor nu prind la publicul din România.

Publicul, în general, are nevoie de educație pentru a reuși să fie aproape de nivelul regizorului. Un public care nu citește legende, cărți, nu citește critică, nu merge la spectacole și filme în general nu are cum să descifreze mesajul din spatele filmului. Nu poate înțelege rolul coloanei sonore a unui film, cadrele filmate, montajul, firul acțiunii, etc.

Educația cinematografică ar trebui să se facă și în școli. Să se explice elevilor mesajele din filme, nu să se uite la ele ca la poze.

Rețeta succesului e simplă în cazul Miami Bici, s-a mers pe modelul Las Fierbinți, cu audiență de milioane de telespectatori. Actori amatori, dar personaje cunoscute din România, promovare bună în rândul bloggerilor și a jurnaliștilor. recomandări pe prietenii, nu moare nimeni dacă scapi și tu un LIKE, o vorbă bună, un pișcot, o cafeluță & more. Acces în toată țara, la diferite ore. Cu adolescenți care stau pe rețelele de socializare și visează la faimă,  s-au putut face bani frumoși.

Și vorba aia când ai și tu bani, cumperi Regatul, nu mai stai pe gânduri.

Și pentru că e frumos să dăm și acest citat, indiferent de ce s-ar spune: ,,Dacă cineva îţi va spune vreodată că munca ta este neprofesională, aminteşte-i că Arca lui Noe a fost construită de un amator, iar Titanicul a fost construit de profesionişti!”

Dragi Guvernanți, poate facem ceva și cu adolescenții noștri și cu cinematografia românească.

SALVĂM ACUM COPIII ȘI CINEMATOGRAFIA ȘI SALVĂM O PARTE DIN ȚARĂ!