Opinie Cristina Corpaci: Aerul s-a curățat, taxa a dispărut, vin alegerile!

Poluare auto da sau nu, oricum ne place cu mașină și fără taxe. Țin minte ce nebunie era în urmă cu aproape 13 ani când  a fost introdusă taxa auto  în diferite forme și ulterior s-a renunțat la ea pe motiv de ilegalitate și într-un final după 6-7 ani s-au restituit banii șoferilor.

După 1 februarie 2017, de când s-a renunțat oficial la taxa auto de mediu, românii au plecat cu tirul în Germania să aducă repede mașini. Inevitabil numărul rablelor a crescut cu câteva sute de mii într-un an în București.

Bineînțeles că locuitorii din Capitală nu suferă doar la capitolul aer poluat, ci și la trafic aglomerat și aici suntem potrivit TomTom, pe primul loc în Europa la ambuteiaje.

Primarul Firea s-a gândit să mai scape de rable și taxa pe oxigen venea să bage adânc mâna în buzunarul șoferilor cu mașini până la EURO 4, iar EURO 1 și 2 să fie interzise în 2022. Aici au apărut disputele că vezi domnule vor fi afectați cei cu firme care au niște business-uri mici și mașini vechi și trebuie să plătească 1900 lei pe an.  AICI: e discutabil dacă sacrificăm un oraș pentru câțiva săraci.

Ideea taxei, părerea mea, nu era deloc rea.

Un oraș și o țară civilizată au nevoie de reguli și taxe de colectare. Nu poți merge ieftin și bine la nesfârșit prin București cu rabla ta și să avem trafic fluidizat și aer curat.

Nicio problemă, deja alegerile locale bat la toate ușile și parcă era prea dură și directă această taxă care i-ar fi dat ceva emoții doamnei Firea pentru că își dorește al doilea mandat clar.

O mică amânare și toată lumea e mulțumită, dar compromisul pe termen scurt ne va afecta pe termen lung; SĂNĂTATE și TIMP LIBER pe care îl pierdem în trafic.

 

CONTEXT:

Primarul general al Capitalei a propus pe 25 februarie renunțarea la taxa Oxigen, care ar fi impus taxe mașinilor poluante și ar fi interzis circulația acestora în centrul Bucureștiului.

Gabriela Firea a cerut, în schimb, măsuri de la guvern pentru reducerea poluării din București.

Firea a mai spus că, dacă va fi aleasă primar pentru un nou mandat, nu va introduce înapoi această taxă.