Opinie Cristina Corpaci: Au înnebunit salcâmii…

Cristina Corpaci

Opinie Cristina Corpaci: Caut să am o părere echilibrată, referitor la școală și la semnalul tras de elevi sau foști elevi, chiar profesori și alte nume cunoscute.

E normal să auzim păreri diferite, contradictorii, oamenii sunt diferiți și e normal! Dacă trebuie umblat la programa școlara, ar trebui luate măsuri? Cu siguranță, având în vedere că testul PISA și alte cercetări arată că suntem în urmă față de alte țări de lumea a treia la capitolul educație.

Treaba stă în felul următor, e părerea mea, mi-o asum. Școala este teorie, cu modele mai mult sau ma puțin actualizate la vremurile noastre. Cert este că școala-i școală, dar nu înseamnă că ne formează pe toți la fel, e imposibil! Noi suntem, repet, diferiți și fiecare percepe un mesaj diferit.

Vedeți și la clase de multe ori, se discută opere sau profesoara întreabă la final de oră pe fiecare elev ce a reținut și veți observa posibil 30 de unghiuri de abordare.

Școala în sine este o instituție rigidă, cu profesori uneori inabordabili, reci, iar elevii care nu primesc înțelegere și nu pot colabora, evident că se refugiază, se reorientează, de cele mai multe ori spre tv, internet care oferă alternativă fără să ceară socoateală sau să pedepsească elevul.

Suntem oameni, avem suflete, copiii sunt sensibili, profesorii plictisiți sau îmbătrâniți, părinții ocupați și copiii ajung să-și creeze o lume a lor.

Problema nu e materia școlară în totalitate, ci comunicarea, atitudinea, partea umană și practica, experiența vieții.

Eu nu mai pot olimpicii sau bursierii care de cele mai multe ori nu ajung să ocupe funcții importante. De ce? Pentru că ei sunt cu teoria, iar așa-zișii repetenții au curaj și practică. Oameni bune, notele de la școală sunt discutabile, de multe ori.

În fine, să nu uităm totuși de marii miliardari ai lumii, inclusiv Bill Gates, Ted Turner, Richard Branson și lista e deschisă cu cei care nu au terminat o școală și au business-uri de mii de miliarde de dolari.

Profesorul nu are  experiența unui businessman de succes, al unui scriitor de succes, al unui artist de succces, etc. el doar te poate îndruma, încuraja, susține moral ca un al doilea părințe, în rest mult curaj și fiecare să creadă în propriile forțe.