Opinie Cristina Corpaci: Ce înseamnă să fii jurnalist

Opinie Cristina Corpaci: Țin minte că în primul an de facultate, la cursul de fotografie un profesor ne-a povestit despre un caz al unui jurnalist care fusese torturat și ucis, apoi ne-a întrebat dacă pe bune vrem să facem această meserie și da au trecut aproape 17 ani de atunci.

Ce înseamnă să fii jurnalist? Am trecut prin redacții ca: RFI, TVR, Cosmos TV, Rol.ro, Realitatea, Mediafax.

Dând la o parte pericolul unui reporter în zone de război sau alte situații cu risc, meseria de jurnalist este una stresantă. O meserie care ucide din cauza stresului și a muncii încontinuu.

Să facem distincția între vedete tv care nu scriu știri – și jurnaliști care scriu încontinuu.

Să fim serioși, atunci când lucrezi la o televiziune – site de știri, este o muncă fără pauze, fără concedii, fără weekenduri libere, fără seri libere și aproape că e greu să ai o viață de familie.

Nu există să fii jurnalist și să ai timp liber, pentru că nu ai timp să stai, nu ai timp de multe ori să mănânci, mai ales dacă ai zile în care ai subiecte fierbinți.

Este o meserie frumoasă pentru că vezi că la un moment dat, munca ta schimbă situații, decizii la nivel înalt și de aceea consider că, niciodată un jurnalist și un politician nu ar trebui să colaboreze mai mult decât e cazul pentru că unul dintre ei va ajunge să se supună celuilalt și în 90% din cazuri, acela este jurnalistul.

Meseria de jurnalist nu este atât de bine plătită, vine la pachet cu satisfacții, dar aduce și frustrări, acumulări de stres și un jurnalist ca să reziste trebuie să aibă autocontrol, să învețe să gestioneze situațiile de orice natură, să-și stăpânească emoțiile, să aibă mult curaj, plus o gândire curată.