Opinie Cristina Corpaci: Să mai dăm un strat de var, ca să pară că am schimbat școala

Opinie Cristina Corpaci: Cumva în tradiția populară se obișnuiește ca înainte de Paște să ne apucăm să văruim pe afară câte un pom, o bordură ca să întâmpinăm sărbătorile în curățenie. Pornesc de la acest exemplu că nu e departe nici măsurile care se iau în educație acum. Sunt lipsuri multe și mari și nu e vinovat actualul șef de la educație, e clar ca nu poți să miști în câteva luni ce au stricat sau nu au făcut alții în zeci de ani, 30 de ani.

Acum stăteam și mă gândeam cam câtă bătaie de cap este să refaci cataloage și alte documente ca în loc de 2 semestre să ai 3 trimistre. Pe bune? Chiar pe bune acum! Asta e din categoria schimbăm numele stațiilor de la metrou, STB, etc ca să pară că am mișcat și noi ceva. Hârtii, ne umplem de hârtii, ne pierdem timp prețios cu decizii mărunte, care aproape nu contează. Adică, înțeleg necesitatea prelungirii anului școlar, mai ales în contextul actual al pandemiei, când se închid temporar școlile fizic și online e greu de explicat materia. Dar nu e aici trebuie să pierdem energia, ci să avansăm pe proiecte mai clare, să ne focusăm pe rearanjarea materiei, pe selecția managerilor, pe trainuirea profesorilor și a învățătorilor. Pe condiții mai bune și mai adaptate secolului 21.

Nu e greu să umbli cu pensula de var, dar miroase a penibil. Nu vrem să facem o reanaliză a școlilor, sunt multe cartiere nou-construite care nu au acces la școli, sunt sate care nu au acces la calculatoare și la internet și nici la transport. De ce nu se rezolvă problema transportului școlar la copii, de ce nu se ia în serios acest lucru ca fiecare școală să aibă propriul autobuz școlar, să ajute părinții și copiii cu transportul? Cui îi pasă că sunt 2 semestre sau 3 trimestre? De ce am ajuns aici?