OPINIE – Cristina Corpaci: Să mănânci 1 kg de mere sau o felie de tort?

Portrait of beautiful white woman with healthy eating concept

Cred că ne sună atât de cunoscut această vorbă spusă de nutriționiști sau alți specialiști. În primul rând cum de s-a ajuns la comparație unui kilogram de mere cu o felie de tort? S-a ajuns din punct de vedere caloric adica 1 kg de mere înseamnă 500 – 700 kcal și o felie de tort între 400 – 800 kcal.

Cine este nebun să mănânce 1 kilogram de mere la fel de repede ca o felie de tort? Eu știu persoane care dacă mănâncă pe săptămână 1 kilogram de mere! De ce blamăm merele? Nu mănâncă nimeni mai mult de 2 mere, calorii 150, în timpul cât se mănâncă o felie de tort, calorii aprox 500-600.

Ce conțin  merele?

– sunt bogate în fibre alimentare (pectină) care împiedică absorbția de colesterol rău (LDL) în intestine. Fibrele dietetice, de asemenea, ajută la protejarea mucoasei colonului de la expunerea la substanțe toxice prin legarea la cauzatoare de cancer de colon.
– conțin cantități semnificative de vitamină C și beta-caroten.
– Merele sunt bogate în acid tartric care oferă aromă ușor acrișoară. Acestea ajută organismul să se protejeze de efectele nocive ale radicalilor liberi.
– sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavină, tiamină, și piridoxină (vitamină B-6). Împreună, aceste vitamine ajută că și co-factori de enzime ale metabolismului, precum și în diverse funcții de sinteză din interiorul corpului.
conțin cantități mici de minerale precum potasiu, fosfor, calciu.

Ce conține tortul?

– cantități mari de carbohidrați și zahăruri,

– coloranți artificiali,

– arome artificiale,

-vitamine și minerale în cantități reduse

OBS: Având în vedere diversitatea rețetelor de tort și ingredientele care se folosesc este greu de generalizat.

Ceea ce vreau să subliniez este că NU ESTE CAZUL VREODATĂ să se facă această comparație între fructe și torturi. Se consumă separat, e bine să mâncăm diversificat, cu măsură, să ne ascultăm corpul întreg și nu doar ochii și urechile.