Opinie: Digitalizarea educației sau (uni)forma nouă

OPINIE CRISTINA CORPACI. De două luni, România a trecut la digital. Cu forța, bineînțeles! Despre educația din România și reforma sistemului educațional se vorbește de zeci de ani, eu însămi am fost în linia elevilor care au început pe manuale alternative.

Educația a fost mutată online pentru că acest virusake, COVID-19, ne-a închis pe toți în case, iar copiii nu aveau cum să facă excepție. Acum fac o paranteză nici instituții de învățământ, la fel ca spitalele, nu sunt clădiri întreținute, îngrijite, modernizate. WC-ul în fundul curții școlii încă mai există. Deci oricum școlile trebuie să fie readuse la nivelul decenței, e vorba despre copiii noștri.

Cu digitalizarea acum este o muncă cumplită pentru profesorii de vechea generație. Stați, nu săriți, să-mi dați replica! Că exact de aici vreau să expun situația: e gravisim că avem tineri care ar vrea să se dezvolte din adolescență pe partea de IT și noi îi frecăm la cap cu operele lui Rebreanu, Preda, Sorescu pe care le-au dat la BAC și bunicii și părinții noștri.

Reforma învățământului înseamnă să adaptăm orele de clasă, să avem specializări chiar din clasele 5-8, pentru că ne ținem copiii ocupați cu formule de chimie. Serios? Există manuale, informații pe internet – manuale digitale- reviste de specialitate, dacă în viață ai nevoie de formule de fizică și chimie te duci atunci și le ceri. Câtă fizică și chimie am făcut eu în școală și cât am reținut? Nu am fost o elevă modestă, eram mereu printre primele din clasă, am terminat filologia pentru că matematica și științele exacte nu m-au interesat vreodată.

Vreau să atrag atenția că nu mai avem școli profesionale ca altă dată, nu mai avem specialiști. Un liceu teoretic făcut cu absențe și târât cu forța la ore înseamă câteva destine ratate.

Știe cineva care este numărul real al celor care au terminat inclusiv facultăți și nu au loc de muncă pe specializare sau lucrează șoferi de ride-sharing?

Știe cineva că suntem țara cu mulți IT-iști exportați sau medici exportați? Sau interesează pe careva să schimbe lucrurile să avem și noi o țară de specialiști?

Am avut aproape 30 de miniștri la educație în 30 de ani, educația a rămas repetentă de fiecare dată. Nu mai vorbesc despre cercetare, care este aproape inexistentă în România. Suntem în 2020 cu o așa tehnologie și am alocat fix 0,12% din PIB pentru cercetare. Ne-am plecat oamenii de știință sau pur și simplu i-am izgonit prin nepăsarea noastră.  Și tot despre bani, chiar de ce ne batem joc de elevi și părinți și avem alocația la 150 de lei pe lună?

Și dacă ne digitalizăm, hai să ne și reformăm complet. Eu chiar m-am săturat de bătaia de joc cu manualele tipărite în urmă cu doi ani, cărți pline de erori, greșeli, neadevăruri, și dacă mai continuăm să dăm contracte la mișto pe prietenii, nu facem decât să sinucidem sau să murim de proști. Banii se cheltuie oricum, dar hai să-i cheltuim și în interesul țării, pentru educație, investiții în noi, în turism, în sănătate, agricultură, samd.