BAC 2020. Cum se desfășoară bac-ul anul acesta

La prima sesiune a bacalaureatului din acest an s-au înscris 150.000 de candidați, dintre care 31.800 din promoțiile anterioare.

În acest an, la prima sesiune a Bacalaureatului numărul celor înscriși este mai mare decât anul trecut.

Examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, 2020 începe, luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Marți se va desfășura proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi.

În premieră, în acest an, afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui candidatului. Primele rezultate ar urma să fie publicate în cele puțin peste o mie de centre de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, pe 30 iunie (până în ora 12.00).

În acest an, Bacalaureatul se desfășoară în condiții speciale, din cauza pandemiei de . În clase sunt asigurate măsurile de protecție, iar potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN), la intrarea în școală a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura, care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius.

„Vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc). Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide. În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu . Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat”, spun reprezentanții MEN.

De asemenea, se va asigura existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de celălalt.

Totodată, pupitrele și băncile vor fi individualizate și prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafața sălii.