De ce barbatul mai in varsta cauta sa se vada cu o femeie tanara?

batran-tanara

De ce barbatul mai in varsta cauta sa se vada cu o femeie tanara? Dorinta sexuala a barbatilor este influentata de cultura si nu de evolutie, sustine Hugo Schwyzer, specialist in istorie si studii de gen.

“Am scris si am studiat problematica relatiilor dintre barbati mai in varsta si femei mai tinere inca din anul 2005. In timp ce mass-media promoveaza acest fenomen, de fapt ignora realitatea care arata ca in majoritatea relatiilor in care diferenta de varsta este foarte mare, barbatul este cel mai batran (uneori, cum este cazul lui Hugh Hefner, acesta este cu mult mai batran decat partenera). Astfel, noi luam ca atare acest mesaj care spune ca barbatii de 30, 40 si 50 de ani vor fi mai atrasi din punct de vedere sexual de femei foarte tinere. In timp ce majoritatea dintre noi suntem revoltati la auzul unor povesti legate de barbati care nutresc anumite dorinte fata de fete de 12 ani, cu toate acestea, luam <<de buna>> presupozitia ca barbatii, in mod natural, sunt atrasi de fete cu doar cativa ani mai mari ( n.r. 15-16 ani)”, spune Hugo Schwyzer.

Argumentele biologice sunt iluzii

Specialistul in studii de gen nu se lasa deloc induplecat de teorii stiintifice care invoca “evolutia”. “As vrea sa fiu scutit de argumentele care vin din zona biologiei si psihologiei evolutionare. Acestea ii dezvinovatesc pe pradatorii in varsta care se holbeaza la <<carnea tanara si ferma>>, fiindca acea carne apartine unei femei aflate la inceputul vietii fertile. Perioada indelungata pe care o petrec barbatii evitand momentul de a deveni tati sugereaza ca acest imperativ evolutionar al <<imprastierii samantei>> a devenit iluzoriu.

Nu cred ca se gandeste cineva ca in mintea lui Jason Statham, primul lucru erau copiii atunci cand a inceput relatia cu un model Victoria’s Secret de 23 de ani, sau ca Sean Penn (50) a fost motivat de dorinta de a incepe o familie alaturi de Scarlett Johanson, care avea aproape jumatate din varsta sa. Este de fapt vorba despre un cliseu cultural acesta – sa ai o relatie cu o femeie mult mai tanara. Acest cliseu descrie dificultatea de a accepta realitatea ca acelei femei ii lipseste experienta si intelepciunea pentru a evita o astfel de legatura”.

Hugo Schwyzer este foarte critic la adresa preconceptiei ca studiile stiintifice ar trebui sa fie considerate argumentul suprem ca sexualitatea masculina depinde de factori evolutivi. El citeaza doua studii recente care demonteaza in mod foarte clar aceasta presupozitie care pana acum le dadea motive intemeiate barbatilor batrani pentru a-si scuza niste deviante admise, de fapt, in mod cultural.

Cu alte cuvinte, barbatii care cauta o astfel de justificare pentru a urmari relatii cu fete mai tinere, ar trebui sa renunte. ”Ei credeau cu disperare ca ceea ce este de fapt o alegere, ar fi de fapt o realitate biologica de neevitat”, spune Schwyzer. Martha McGaughey si Cordelia Fine sunt doua cercetatoare care au demontat prin studiile lor, credinta ca deciziile sexuale ale barbatilor ar fi conduse in mare parte de catre reactiile chimice din corp.