Cat timp suferim dupa despartire si cum sa trecem peste. O poveste reala

despartire

Cat timp suferim dupa despartire si cum sa trecem peste. O poveste reala. Niciodata nu vom sti, cu siguranta, de cat timp avem nevoie sa trecem peste o despartire. Depinde de fiecare dintre noi, de sentimentele pe care le-am investit in relatie, de ceea ce am simtit si poate inca mai simtim fata de cel pe care l-am iubit sau il mai iubim.

Am invatat ca nu timpul este totul intr-o relatie, ci intensitatea sentimentelor, a clipelor petrecute impreuna.

Cat timp suferim dupa despartire si cum sa trecem peste. O poveste reala. O prietena, Ioana, care este si psiholog, mi-a spus ca dupa despartirea sau pierderea persoanei iubite exista o perioada de aproximativ 6 luni, in care traiesti si retraiesti ruptura in forma diferitelor sentimente: tristete, negare, furie… In psihologie, aceasta etapa se numeste „travaliu de doliu”.

Poate la mine a fost o „defectiune de constructie”, pentru ca am avut nevoie de vreo doi ani sa imi revin… Relatia a fost una tot de doi ani, dar nu asta a contat, ci cat de intens am trait aceasta perioada. Nu m-am considerat niciodata o martira, nu am facut din suferinta mea un altar caruia sa ma inchin, dar am stiut ca doar singura ma pot ajuta sa depasesc acea perioada.

Simona, de exemplu, a fost implicata intr-o relatie care a durat doar trei luni, dar despartirea a tintuit-o la pamant. „In trecut, am pus capat unei relatii de aproape doi ani, dar nu am simtit suferinta pe care o simt acum. Am momente in care simt ca ma sufoc fara el si ca nu voi fi in stare sa depasesc aceste clipe. Au trecut trei luni de cand ne-am despartit, dar inca nu mi-am revenit.

Mai grav, cel alaturi de care am stat trei luni, fara sa ma clintesc, m-a facut sa sufar cum nu m-a facut nimeni vreodata si, cu toate acestea, inca nu ma pot ‘rupe’ de el… Uneori ma tem si de sentimentele mele, imi e frica de intensitatea lor. Am impresia ca nu imi gasesc stabilitatea emotionala si nu reusesc sa imi fac ordine in ganduri.

Mi se pare nedrept ca o persoana care mi-a facut rau sa trezeasca in mine sentimente atat de puternice, pe care nu pot sa le ignor, oricat as incerca. O parte din mine a murit… Cat imi va lua sa trec peste aceasta despartire? Sper ca nu o vesnicie… Se spune ca atunci cand iubesti, poti sa ierti totul, dar suferinta cine mi-o curma?”, se intreaba, retoric, Ioana.