Redeschiderea școlilor, fără distanțare socială. Unii părinți cer testarea rapidă a copiilor

Școlile se redeschid luni fără distanțare socială. Elevii vor învăța chiar și câte doi în bănci și se vor proteja cu măști sanitare pe toată perioada în care rămân în şcoală. Soluţia este propusă chiar de miniștrii Educației și Sănătății pentru cursurile față în față. La școală se vor întoarce și elevii din învățământul tehnologic, profesional și profesional-dual pentru orele de practică.

Peste 2,4 milioane de elevi vor reveni în clase odată cu începerea semestrului al II-lea din actualul an şcolar.

Cursurile vor avea loc față în față, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Există patru variante. În scenariul VERDE, unde sunt puține cazuri COVID, sub 1 la mia de locuitori, toți elevii merg la școală, indiferent de anul de studii. Scenariul GALBEN se aplică acolo unde rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori: doar preșcolarii și elevii din clasele primare și terminale, a VIII-a şi a XII-a, se întorc în bănci. În scenariul ROȘU, cu rata de infectare între 3 și 6 la mia de locuitori, doar preșcolarii și școlarii din clasele primare au cursuri față în față.

Şcolile se închid doar în localităţile care intră în carantină din cauza focarelor de COVID-19. Aici cursurile se fac exclusiv online.

Pentru elevii, profesorii şi alţi angajaţi care revin la cursuri măsurile de securitate sanitară sunt obligatorii.

Specialişti din ministerele Educației și Sănătății lucrează la ordinul comun în care vor apărea toate condiţiile în care se redeschid şcolile. Cert este că pentru elevi și profesori urmează o perioadă intensă, în care vor încerca să recupereze ce au pierdut la școala online. Se adaugă şi simulările sau testele de pregătire pentru examenele naţionale.