Regulile pentru înmormântare ar putea fi schimbate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat de curând că regulile pentru înmormântare trebuie schimbate „pentru ca lumea că poată să facă ritualul după obiceiuri”. Autorităţile au purtat discuţii şi cu reprezentanții cultelor care au cerut, printre altele, ca numărul persoanelor să fie mai mare şi să fie respectate obiceiurile fiecărui cult în parte.

Reprezentanții cultelor au propus guvernanților câteva modificări care vizează reguli mai puțin stricte în cazul bolnavilor de COVID care au nevoie de preot, precum și la organizarea înmormântărilor pentru persoane decedate din cauza infecției cu noul coronavirus.

Autoritățile s-au arătat deschise față de aceste propuneri.

Acum, persoanele decedate din cauza COVID trebuie înmormântate în cel mai scurt timp posibil, în sicriu sigilat. Iar la slujbă pot participa doar rudele de gradul 1 și 2, cu avizul DSP.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române consideră că actualele prevederi, concepute sub presiunea izbucnirii epidemiei și a necunoscutului, sunt „draconice”. Și sunt de părere că legea trebuie modificată, deoarece nu „mai are nicio rațiune”.