Sânzienele prevestesc ursitul

Sânzienele (sau Drăgaica, în Muntenia şi Oltenia) sunt sărbătorite pe 24 iunie, de ziua naşterii lui Ioan Botezătorul. De fapt, sânzienele sunt plante cu flori galbene, frumos mirositoare. Sărbătoarea este legată de cultul recoltei şi al fecundităţii, dar Sânzienele erau considerate de tinere şi un mijloc de a-şi afla alesul sau anul în care se vor mărita.

De Sânziene, se împletesc coroniţe: cununile bărbaţilor sunt împletite în formă de cruce, iar cele ale femeilor, sub formă de cerc. Odată împletite, acestea sunt aruncate pe casă: dacă se opresc pe acoperiş, ele prevestesc nunta.

În unele sate, există şi un alt obicei: când se întorc în sat, fetele privesc prin cununa lor şi, în funcţie de trăsăturile fizice şi vârsta bărbatului pe care îl văd prin cunună, ele îşi vor da seama şi de calităţile viitorului soţ. Un alt obicei spune că, înainte de răsăritul soarelui, tinerii şi tinerele se apropie de vite, ca să arunce cununile în coarnele lor.

Dacă o cunună se opreşte în coarnele unei vite tinere, fata se va mărita cu un tânăr. În caz contrar, ursitul va fi un om mai în vârstă.