Programul IMM Invest modificat în camera deputaților

La Camera Deputaților, parlamentarii au modificat programul IMM Invest, prin dublarea plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate de stat, ce ar urma să ajungă astfel la 30 de miliarde de lei. A fost impus și un termen limită de 14 zile pentru decizia de acordare a finanțării.

Florin Cîţu atrage însă atenția că în condițiile în care IMM Invest este o schemă de ajutor de stat, orice creștere de plafon trebuie aprobată de Comisia Europeană.

Ce este IMM Invest?

Programul IMM INVEST ROMÂNIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții și/ sau unul sau mai multe credite/ linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.

 

Care sunt beneficiile pentru IMM-uri?

Acces la creditare prin garanții de stat: statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor.
Costuri avantajoase: dobânzile vor fi subvenționate integral până la data de 31.12.2020. Comisioanele de garantare vor fi acoperite din ajutorul sub formă de grant, până la data de 31.12.2020.
Valoarea cumulată maximă a creditelor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.
Fără comision de rambursare anticipată.

 

Care sunt pașii de urmat pentru a aplica la IMM Invest?

1. Înregistrarea pe site-ul www.imminvest.ro;
2. Completarea online a datelor de identificare și atașarea declarației IMM în format PDF;
3. Aplicarea pentru unul sau mai multe credite și alegerea ING ca bancă parteneră în acest program;
4. Un număr de înregistrare și un mesaj de confirmare vor fi emise automat, urmând ca FNGCIMM să emită acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului.
5. Banca primește acordul de principiu privind eligibilitatea în program, analizează cererea și va lua decizia de aprobare sau respingere, iar ulterior va transmite către FNGCIMM solicitarea privind acordarea garanției;
6. FNGCIMM analizează solicitarea de garantare, iar în caz afirmativ va transmite Băncii contractul de garantare și acordul de finanțare.
Ghidul IMM Invest, precum și declarația IMM pot fi descărcate de pe site-ul www.fngcimm.ro/imm-invest, unde puteți afla mai multe detalii despre program.