Cât costa o vacanța in România vs. in străinătate

Planificarea bugetului este unul dintre principalele subiecte atunci când discutăm de pregătirea unui city break sau a unei vacanțe de mai multe zile. Aproximativ 60% dintre români anticipează cheltuieli aproximative pentru întreaga călătorie, calculând inclusiv transportul și mâncarea. Pentru a da o mână de ajutor celor vor să pună pe hârtie cheltuieli posibile pentru următoarea călătorie, specialiștii momondo.ro au studiat costurile de bază pentru un concediu în 50 cele mai populare destinații și au făcut o clasificare a celor mai scumpe și mai ieftine țări în comparație cu România.

Dacă ne gândim la un coș de cumpărături din vacanță ca la un indicator relativ care prezintă investiția financiară pentru bunuri și servicii necesare, consumate de obicei în concediu, atunci ne referim la costul unor produse alimentare, al transportului, al mâncării și băuturii consumate în cafenele și restaurante la destinație.

Top 5 destinații scumpe și ieftine pentru călătorii
Rezultatele analizei arată că bugetul aproximativ pentru acoperirea acestor cheltuieli de bază în vacanța în România este puțin peste 200 de lei. Comparativ cu această sumă, cea mai scumpă țară pentru călătorii români a devenit Islanda, unde costul pentru aceleași produse este de patru ori mai mare. Pe lista primelor cinci cele mai scumpe destinații se numără Elveția, țările scandinave și Luxemburg.

Țările cele mai convenabile ca preț sunt Ucraina, India și Tunisia. În funcție de distanța pe care fiecare în parte este dispus să o parcurgă și de interesul față de o cultură diferită sau mai degrabă similară, toate aceste trei destinații permit relaxare și descoperirea culturii locale la costuri asemănătoare, cu aproape 36% mai mici decât în România.

Costul cumpărăturilor în cele mai populare destinații de vacanță
Printre destinațiile populare anul acesta în rândul românilor, cele mai atractive costuri de cumpărături sunt în India și în Egipt, unde este posibil să cheltuiți cu 36%, respectiv 34% mai puțin decât în România pentru bunuri și servicii similare. În același timp, prețurile din țările învecinate cu România, precum Polonia, Cehia, Turcia, corespund pe deplin celor din țară. Pentru cei care vor să plece pe un continent îndepărtat, Mexic este destinația a căror costuri de bază se apropie de cele din România (chiar cu -3% mai mici).
Din top 10 destinații căutate de către români în 2017, costul minim pentru cumpărături este în Thailanda și Portugalia, iar cel maxim în Marea Britanie și Franța. În același timp, țările care presupun costuri ridicate, dar în continuare populare în rândul călătorilor români sunt Italia, Statele Unite ale Americii și Germania, totodată Spania și Grecia, acestea având costuri asemănătoare.

TOP 10 destinații populare în 2017
Costul unui coș de vacanță (RON)
Diferența față de costurile din România (%)
Romania
206,44 RON

Italia
468,6 RON
127%
Spania
338,74 RON
64%
Grecia
336,2 RON
63%
Marea Britanie
489,56 RON
137%
Germania
423,92 RON
105%
Portugalia
283,4 RON
37%
SUA
437,14 RON
112%
Thailanda
253,39 RON
23%
Franța
489,56 RON
137%

Diferențe pentru anumite categorii de bunuri și servicii
Analizând categorii individuale putem observa modul în care prețurile pentru bunuri și servicii folosite în mod obișnuit diferă pentru turiștii din România și din străinătate. De exemplu, costul unui prânz într-un restaurant românesc ieftin este de aproximativ 20 de lei, în timp ce în Elveția, Norvegia și Islanda e aproape de patru ori mai mult. Pe de altă parte, prânzul cel mai accesibil ca preț este oferit în Sri Lanka și în Vietnam.
Prețul unui cappuccino în România este asemănător cu cel din Italia, berea locală la 0,5 litri are același cost cu cea din Egipt, iar o sticlă de vin obișnuit are un cost similar cu cel din Cehia. Pentru călătorii români, un preț semnificativ mai mic pentru un litru de benzină se găsește în Egipt și Emiratele Arabe Unite, iar pentru o cursă cu taxiul – în Egipt și în India.

Spam blocat