BREXIT – Proceduri de știut pentru românii care merg sau locuiesc în Marea Britanie

Brexit – informații legate de viitoarea procedură de înregistrare pentru ”settled status”/ ”pre-settled status”, oferite de Ministerul Afacerilor Externe. 

  1. Procedura de înregistrare a cetățenilor UE (EU Settlement Scheme)

Guvernul britanic, a început demersurile în vederea operaționalizării unei scheme de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled si pre-settled) cetățenilor UE post-Brexit. Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască și să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în data de 30 iunie 2021 (în cazul unui acord UE – UK), respectiv 31 decembrie 2020 (în lipsa unui acord UK – UE). Ca urmare, cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

 

Există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul dumneavoastră:

         1.1. Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

          1.2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

 

  1. Perioada de implementare

Perioada de implementare începe la data retragerii Marii Britanii din UE, și se va încheia în data de 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranziție, drepturile cetăţenilor europeni  vor fi neschimbate, garantate şi protejate, cu condiția să se fi stabilit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. (Atenție: In scenariul ‘No Deal’, NU va exista periodă de implementare, vezi punctul 4).

 

  1. Care este procesul de aplicare pentru noul statut de resident (Eu Settlement Scheme)?

 

  • Noul statut o să le permită cetățenilor UE care se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii sau care vor sosi înainte de data de 31 decembrie 2020, să locuiască și să lucreze în Marea Britanie post-Brexit (vezi punctul 4 pentru scenariul ‘No Deal’).

 

  • Cetățenii europeni și membrii familiilor acestora (inclusiv membrii de familie non-UE) care sosesc în Marea Britanie nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020,  vor trebui să solicite noul statut de resident (settled sau pre-settled), în Marea Britanie ca o precondiție legală în funcție de circumstanțe (vezi punctul 4 pentru scenariul ‘No Deal’).

 

  • Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, parteneri de viață, copii, nepoți sau strănepoți cu varsta  până la 21 de ani, persoane sub tutelă/ aflate în grija cetățeanului EU resident, cu vârsta de peste 21 de ani; părinți, bunici sau străbunici sub tutelă/ aflați în grija cetățeanului EU.

 

  • Copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Settled vor obține cetățenia britanică automat, iar copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Pre-Settled vor fi eligibili pentru statutul Pre-Settled în mod automat.

 

  • În aplicațiile pentru noul statut va trebui să furnizați informații generale despre dumneavoastră, nume, adresă, număr pașaport și NINo pentru a dovedi rezidența.

 

  • Va trebui să declarați istoricul infracțional – mentionăm că doar istoricul infracțional serios și/sau persistent o să vă afecteze aplicația.

 

  • Aplicația este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident. Persoanele care deja au aplicat înainte de 30 martie 2019, vor fi elegibile pentru rambursare.

Mai multe pe MAE.ro.