Cum se stabileşte adâncimea unei ape?

Cum se stabileşte adâncimea unei ape? În vremurile vechi, adâncimea apei era determinată prin numărarea nodurilor care intrau în apă până când greutatea atingea fundul apei.

Determinarea adâncimii unei ape poartă numele de „sondarea adâncimii” sau, pur şi simplu, „sondare”. În vremurile vechi, o greutate era ataşată unei sfori. Sfoara era marcată cu un nod la fiecare măsură de 1.83 metri. Adâncimea apei era determinată prin numărarea nodurilor care intrau în apă până când greutatea atingea fundul apei.

Astăzi se foloseşte un sonar care foloseşte ecoul produs de sunete, pentru a explora fundul oceanului.

Un aparat de pe bordul vasului trimite un semnal care traversează apa cu aproape 1.5 kilometri pe secundă, iar ecoul său se aude printr-un instrument special. Cu cât e mai adâncă apa, cu atât mai greu ajunge ecoul înapoi la vas.

Cu ajutorul sonarului modern, valuri de sunete de înaltă frecvenţă se transmit către vas. Instrumentul, apoi, înregistrează ecoul ca un semn închis la culoare, pe o hârtie specială. Hârtia este imprimată, de obicei, în aşa fel încât adâncimea apei să poată fi citită imediat.

Sonarul are mai multe funcţii, pe lângă cea principală a sa. El produce un prodil complet al fundului oceanului, pe care îl prezintă cu acurateţe.

Sunetele produse de sonar sunt atât de apropriate între ele, încât adâncimea se schimbă foarte puţin între un sunet şi altul. Dacă vasul trece peste un munte subacvatic, sonarul înregistrează forma exactă a muntelui. Dacă fundul oceanului este plat, sunetul înregistrat va arăta plat. Sonarul nu ratează nici măcar un cucui, chiar şi de la înălţime.

Spam blocat