Cum se curăţă corect ciupercile: se îndepărtează sau nu pieliţa?

Cum se curăţă corect ciupercile: se îndepărtează sau nu pieliţa? Înainte de preparare, ciupercile se curaţă bine de resturi vegetale, pământ, turbă, nisip și se îndepărtează numai partea din picior care a crescut în pământ. Nu se îndepărtează membrana (pielița) de pe pălărie, deoarece prin aceasta i se scade valoarea nutritivă. Se spăla numai în momentul folosirii, în jet de apă rece sau se țin câteva minute într-un vas cu multă apa. La unele exemplare de bureți nu se consumă piciorul, fiind tare, celulozic (la păstrăvul de fag sau pleurostus).

În procesul de curățare ciupercile nu se vor întuneca la culoare, dacă se vor pune într-o cratiță cu apa rece și ulei.

Dacă ciupercile prezintă au un gust iute sau amar, se țin în apa rece 5-10 minute, schimbând apa de câteva ori. După spălare, cele albe se stropesc imediat cu suc de lămâie sau oțet, pentru a-și păstra culoarea.

Cum se curăţă corect ciupercile: se îndepărtează sau nu pieliţa? Pentru preparare se folosesc vase emailate, din inox, teflon, sticlă termorezistență, ceramică, vase din fontă. La fiert se întrebuințează puțină apa cu sare (3 g/l) și oțet sau zeamă de lămâie, iar ciupercile se întroduc numai în momentul când fierbe apa. Timpul de fierbere este este de 10-15 minute.