Ce este vortexul polar și cum se formează

Ce este vortexul polar? Vortexul polar este reprezentat de circulaţia în sensul invers acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei, în cazul de faţă, polul nord. Aceste vânturi au tendinţa de a păstra aerul rece din emisfera nordică în zona arctică. Uneori, aceste vortexuri pot să coboare mai la sud decât în mod obişnuit, cauzând temperaturi foarte scăzute în zone în care acestea nu sunt întâlnite în mod normal.

Cât de frecvent are loc acest fenomen?

Vortexurile polare sunt permanente. Vânturile superioare care le formează variază însă în intensitate, iar atunci când acestea scad semnificativ, vortexurile se pot dezintegra, aşa că aerul arctic, extrem de rece, ajunge la latitudini la care o astfel de vreme nu este întâlnită frecvent. Acest fenomen, cunoscut sub numele de oscilaţia arctică, poate avea loc de mai multe ori pe an.

Unde are loc acest fenomen?

Vortexurile polare pot provoca scăderi importante ale temperaturilor în orice zonă a emisferei nordice, în America de Nord, Europa sau Asia.

Cât de periculoase sunt vortexurile polare în comparaţie cu tornadele sau uraganele?

Sunt fenomene complet diferite. Gerul provocat de vortexurile polare afectează zone mai întinse şi durează de obicei mai mult decât o furtună singulară. Scăderea bruscă de temperatură poate declanşa însă numeroase furtuni, mai ales atunci când afectează o zonă realtiv caldă.