Moşii de iarnă 2017: reţetă de colivă

Moşii de iarnă 2017: reţetă de colivă. Moşii de iarnă au loc anul acesta pe 18 februarie. Potrivit tradiţiei, pentru pomeni sunt necesare coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul şi lumânări. Se pot aduce, de asemenea, după posibilităţi, şi alte bucate preferate de cei pare care îi comemorăm.

Începând cu Moşii de Iarnă, şapte săptămâni, până la Sâmbăta lui Lazăr (înaintea Săptămânii Patimilor lui Iisus), vor fi dedicate celor răposaţi pe care îi comemorăm păstrându-le astfel amintirea vie.
Până la Săptămâna Patimilor, în lăcaşele de cult sunt pomeniţi deci cei dragi, rude şi prieteni.

Ingrediente: 1 kg de grâu (arpacaș); 1-2 Kg de nuci; 200-250 g de zahăr; coajă de la 1-2 lămâi și de la 1/2-1 portocală, ce nu au fost tratate; scorțișoară; rom sau altă esență; zahăr pudră și, facultativ: cacao, bomboane, miere.

Colivă simplă

Grâul se alege, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. După aceea se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, de preferință într-o oală de teflon. Focul este la început potrivit de mare, iar când începe să fiarbă apa, se dă mai mic. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecându-se ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”. După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara puteți curăța nucile de coajă, astfel încât să aveți o farfurie adâncă plină de mieji. Jumătate din ei se dau prin mașina de nuci (sau, dacă nu avem, putem să găsim în comerț o răzătoare manuală de brânză și care poate fi folosită cu succes pentru a fărâmița nuca). Cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. Se are în vedere a se opri jumătăți de mieji de nuca (10-20) pentru a forma o cruce pe colivă.

Spam blocat