google.com, pub-6549863557302876, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Marele mister al Sfinxului a fost dezvăluit cristina corpaci, trucuri, stiri, destiut, utile, informatii, noutati, ce este Destiut.com | trucuri, lucruri utile

Marele mister al Sfinxului a fost dezvăluit

Marele mister al Sfinxului a fost dezvăluit. Marele Sfinx este situat în deşertul Egiptului, la circa 9 kilometri de Cairo şi păzeşte trei piramide-gigant din Giza. Monumentul este un colos din piatră, ce înfăţişează capul unui om şi corpul unui leu, cu labele poziţionate în faţă.

În timp ce corpul este sculptat în linii mari, capul a fost construit în detaliu. Ochii au un aer misterios şi o privire greu de explicat. Practic, statuia veghează asupra deşertului cu o superioritate mistică.

Monumentul este înalt de 18 metri şi lung de 57 metri. Se spune că Sfinxul are o vechime de minim 5.000 de ani. Dar de ce a fost construit? O teorie spune că acesta a început ca să apere o capelă de dimensiuni mici, ce se află între labele frontale ale sfinxului.

Capela are inscripţii ce înfăţişează doi regi egipsteni antici. În desene, ei explică că monumentul este una dintre reproducerile zeului soarelui Atum. Acolo se mai precizează că scopul Sfinxului este de a ţine la distanţă spiritele rele din cimitirele ce se află în jurul piramidelor.

În Egipt mai există alte reproduceri ale Sfinxului, în afara celui din Giza. Capetele lor înfăţişează diferiţi regi. În limbajul egiptenilor, „sfinx” înseamnă „domn”.

Credinţa antică efipteană spune că regele avea puterea şi îndemânarea animalelor. Aceste puteri erau primite prin poziţionarea chipului lor pe monumente. De aceea, egiptenii le construiau statui jumătate om – jumătate animal.

Conceptul de sfinx s-a dezvoltat şi în rândul altor civilizaţii, precum asirienii şi grecii. În acele zone, însă, statuile de gen aveau aripi. În Asiria reprezentau, în general, bărbaţi, în timp ce în Grecia statuile înfăţişează femei.

Apropo, cuvântul „sfinx” provine din limba greacă. Probabil că grecii au privit sfinxul ca pe un fel de dragoni. Noi vedem dragonul ca o putere distructivă, însă nu credem în existenţa lor.

Grecii au şi o legentă despre Sfinx. El trăia pe o stâncă şi ucidea fiecare trecător care nu putea să răspundă la ghicitoarea următoare: „Cine merge pe patru picioare dimineaţa, pe două la prânz şi pe trei noaptea?”.

Oedip a răspuns că „este vorba de om, care mergea de-a buşilea în prima parte a vieţii, mergea pe două picioare în tinereţe şi folosea un baston la bătrâneţe”. La auzul răspunsului corect, furios, Sfinxul s-a aruncat de pe stâncă şi a murit.

Spam blocat