A murit fondatorul Ikea

A murit fondatorul Ikea. Ingvar Kamprad a decedat la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut de compania suedeză. Kamprad a încetat din viață în locuința lui din Suedia.

Fondatorul Ikea, suedezul Ingvar Kamprad, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a mărturisit într-un documentar că se îmbracă de la piaţa de vechituri ca să facă economie.

Afacerea suedezului, care ar avea la bază propria zgârcenie, cu generalizarea mobilei la pachet pentru a câştiga volum, a fost însă umbrită de unele aspecte mai întunecate. Kamprad s-a străduit mult să scape de impozite, mai întâi plecând fiscal din Suedia şi apoi realizând o structură complexă şi opacă ce îi permite limitarea profitului, trimis în Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein.

În 2014 şi-a vândut vila din Elveţia, de pe malul lacului Leman, revenind în regiunea sa natală, Smaland. Ziaristul de la TV4 care l-a intervievat provine din aceeaşi zonă, în mod tradiţional săracă şi credincioasă, care este de altfel tema principală a documentarului.