Primul tren fără şofer va circula de anul viitor

Primul tren din lume fără şofer, numit ART, va circula de anul viitor în China. Trenul are un aspect futurist şi culoarea verde sugerează că este ecologic, alimentat cu energie electrică. Acesta este o iniţiativă menită să ajute oraşele mici şi mijlocii să aibă un transport eficient, curat şi ecologic, la costuri mici.

ART (Rail Autonous Rapid Transit – tranzit feroviar rapid autonom, care combină autobuzul, tramvaiul şi trenul) nu are nevoie de şine, funcţionează pe o baterie electrică şi are o autonomie de 40 de minute pe o singură încărcare completă. Producătorul său, compania chineză de transport feroviar CRRC, îl numeşte „autobuz inteligent”.

Trenul are o lungime de 30 de metri şi se deplasează cu o viteză maximă de 70 km/oră. Poate transporta 300 de pasageri în cele trei vagoane ale sale, dar prin adăugarea unui număr suplimentar de vagoane, numărul călătorilor poate ajunge la 500. Autovehicul electric se deplasează de-a lungul drumurilor asfaltate obişnuite, folosind pneuri de cauciuc în loc de roţi de oţel.

Trenul este echipat cu senzori care pot citi dimensiunile drumurilor, planificându-şi propriul traseu şi fiind ghidat de liniile albe desenate pe şosea. Senzorii  aflaţi de-a lungul traseului (combinaţi cu cei ai autovehiculului) îl ajută să urmeze „şine virtuale” şi să se adapteze în timp real împrejurimilor şi situaţiilor neprevăzute.

Spam blocat