De ce unii oameni au o culoare diferită a pielii?

În general, rasele sunt cel mai vizibil delimitate de culoarea pielii (dar mai sunt şi alte caractere mai puţin observabile ). Aceasta este dată de cantitatea de melanină, pigmentul tegumentar care ne protejază de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete. Nordicii sunt mai albicioşi, mai blonzi, având foarte puţin pigment în piele, pe când cei din zonele ecuatoriale îl au din abundenţă, fiindu-le cu mult mai necesar, intensitatea radiaţiei solare fiind mult mai mare şi ei umblând în permanenţă aproape goi.

Practic în asta constă şi bronzatul: organismul fiind iradiat cu uv produce melanină, tocmai pt că uv sunt nocive, cu efect mutagen, şi astfel organismul se protejază, dar la negrii, prin reglaj genetic, cantitatea de pigment se produce înainte de naştere.

Organismul are o mare capacitate de adaptare, iar condiţiile de mediu îl modelează. La reliefarea caracterelor unei rase mai participă şi alţi factori dar în mod deosebit izolarea geografică.
Înmulţirea în cadrul unei comunităţi, mai mici sau mai mari, asigură o oarecare uniformitate în distribuţia zestrei genetice a acelei comunităţi şi nu e de mirare când vezi oamenii dintr-o zonă că au anumite trăsături foarte asemănătoare, care îi deosebesc de cei din alte părţi. Au format în timp un genofond specific. Unii se adaptează la aer rarefiat, alţii la nivel ridicat de radiaţii(de exemplu câteva comunităţi din Apuseni, în zone uranifere), alţii la temperaturi extreme, etc. Practic totul se întâmplă la nivel genetic.

Spam blocat