Vrei să devii jurnalist? Iată ce trebuie să iei în calcul

Vrei să devii jurnalist? Iată ce trebuie să iei în calcul Vrei să devii jurnalist? Iată ce trebuie să iei în calcul 254336 10151099390128202 1934689081 n

Vrei să devii jurnalist? Iată ce trebuie să iei în calcul. Cuvântul jurnalist și atribuțiile pe care le are o persoană sunt diferite chiar de la o redacție la alta.

Ziaristul de altă dată care mergea pe teren și lua notițe cu pixul este acum o raritate. Mass-media s-a adaptat vitezei societății în care trăim și rețelelor de socializare, unde informația circulă mult mai rapid. Doar că a fi jurnalist înseamnă să verifici informațiile pe care urmează să le faci publice.

Dacă spui că ești jurnalist nu este suficient! O redacție a unei televiziuni de știri este împărțită în: redactor șef, redactor șef adjunct, EOD – editor of the day, editor de știri/ editor de jurnal/ editor de emisiune, producător general, producător de jurnal/ emisiune, asistent de producție, voice over, prezentator tv, moderator tv, editor de montaj, producător promo, secretar de emisie, editor crawl, producător grafică, reporter, redactor, personal tehnic, operator, etc.

De regulă, persoanele care au vizibilitate publicului sunt: prezentator tv, moderator tv, reporter tv, corespondent tv, redactor, editorialist, etc.

Acum că am trecut în revistă pe scurt, cum este împărțită o redacție și cine sunt persoanele care au contact mai mult cu publicul, îți voi spune care ar putea fi traseul unui parcurs jurnalistic.

Un jurnalist trebuie să fie un bun comunicator, să fie sociabil, deschis cu oamenii pentru a putea primi informații prețioase. De regulă, nu strică să începi prin a face teren în domeniul în care vrei să te dezvolți.

Într-o redacție, de regulă reporterii și redactorii sunt specializați pe diferite domenii, pe care le aprofundează de-a lungul carierei: sănătate, cultură, politică, social, economie, timp liber, eveniment/justiție, mondenități, sport.

Dacă vorbim despre media online, aici regulile se schimbă! Având în vedere că informația poate fi corectată imediat, se mai merge pe ideea de surse foarte des și să dă într-un timp cât mai rapid.

În online, regulile de a scrie o știre nu sunt întocmai cele predate poate la Facultățile de Jurnalism, din simplu motiv că articolele e bine să fie scrise SEO, adică să poată fi găsite rapid în google. Revin la regulile jurnalismului clasic și completez cu faptul că nu se folosesc sinomime pentru anumite cuvinte cheie, ci se vor repeta în text, plus alte reguli, pe care poate, le voi dezvolta într-un material viitor.

În online, spre deosebire de meseria de reporter, trebuie să te pui la curent și tehnologic: sunt reguli de indexare în google și de promovare pe rețelele de socializare care suferă mici schimbări cel puțin o dată pe an.

Diferențe # rezultate online vs. print vs. radio vs. tv

În online, poți să îți dai seama rapid dacă un articol este dorit sau nu de cititori cu ajutorul analytics. Aici sunt cititori care în timp ce îți citesc materialul, sunt atrași și de alte informații, așa că dacă nu le place conținutul alocă cateva secunde sau zeci de secunde să citească ce ai scris.

La print este total diferit. Aici vorbim de un public sau de același public permanent care se abonează la publicația respectivă și la final de lună se face calcul în funcție de vânzări.

La radio, publicul este format din majoritatea șoferi care sunt prinși în trafic. Ei caută utilitare, muzică bună și de ce nu dj bun. Audiența se face la final de zi!

La tv, publicul este în funcție de program. Audiențele se văd a doua zi!

VA URMA ȘI PARTEA A DOUA!

semnat  Cristina Corpaci

Spam blocat