Ziua de Ignat – tradiții și obiceiuri pe 20 decembrie

Ziua de Ignat – tradiții și obiceiuri pe 20 decembrie. Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia, martir al Bisericii și unul din cei mai de seamă Părinți apostolici.

Tradițiile din ziua de Ignat: La tăierea porcului nu e bine ca cei miloși din fire să stea, deoarece se zice că porcul moare cu mare greutate, iar carnea va fi tare și va fierbe greu. Unii bătrâni spun că după ce porcul a fost tăiat, pârlit și spălat, e bine să pui o pătură pe el și un copil să-l încalece. Asta va aduce un an fără boli și plin cu bogății și sănătate. Este bine atunci când se tăie porcul, oamenii să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de sacrificare să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși. Aceste cuvinte erau adresate pentru iertarea uciderii voite a animalului, atât sfântului care patrona ziua de tăiere cât și lui Dumnezeu.

Ziua de Ignat – tradiții și obiceiuri pe 20 decembrie. În ajunul Ignatului se fierbe grâu din care să mănânce toți membrii familiei, iar ce rămâne se dă păsărilor a două zi în zori, acest obicei se face pentru bunul mers al vieții și al treburilor. Tot în ajun se ia un dovleac, i se tăie coadă și se păstrează. Se spune că e bun pentru leac de bube dulci la copii.
În unele locuri, untură de porc negru este folosită la vrăji. De asemenea, cei care erau banuiți că vor ajunge strigoi erau unși cu untură de porc negru. În ajun de Ignat, vrăjitoarele umblă să „ia belșugul” caselor, iar gospodinele împrăștie mei și grâu în față casei.