Ziua Sfântului Patrick, aniversată pe 17 martie

Ziua Sfântului Patrick, aniversată pe 17 martie Ziua Sfântului Patrick, aniversată pe 17 martie sfantul patrick 800x533

Ziua Sfântului Patrick, aniversată pe 17 martie. Irlandezii din întreaga lume şi nu numai, sărbătoresc în fiecare an la 17 martie, Ziua Sfântului Patrick, protectorul spiritual al Irlandei, potrivit www.theholidayspot.com. Sărbătoarea ce comemorează moartea Sfântului Patrick a devenit, în timp, pretextul pentru parade fastuoase şi pline de culoare, asemănătoare unui carnaval, dar şi un moment de mândrie naţională şi un prilej de a face cunoscute valorile şi tradiţiile irlandeze. Ziua Sfântului Patrick a fost sărbătorită pentru prima dată la Bucureşti în 2008.

Născut în anul 385 d.Hr. în Britania, Sf. Patrick a fost răpit şi dus în Irlanda, în jurul vârstei de 16 ani, unde a fost păstor la oi. După şase ani a reuşit să fugă în locurile natale. A fost timp de mai mulţi ani ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonist diacon, preot şi episcop. În 432 a plecat din nou în Irlanda, unde până la moartea sa la 17 martie 461 (unele surse arată anii 480 sau 492 d.Hr.), şi-a continuat viaţa clericală convertindu-i pe irlandezi la creştinism şi întemeind o episcopie. Sfântul Patrick a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi, prin cele trei frunze unite într-o singură tulpină explicând conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane, se menţionează pe www.calendar-ortodox.ro.

Sărbătoarea Sfântului Patrick a început să fie celebrată de irlandezi încă din secolele IX-X, prin procesiuni, dar a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în 1995 a fost organizat pentru prima dată, la Dublin, Festivalul Sfântului Patrick.

Astăzi, Sfântul Patrick este celebrat în toate colţurile lumii unde există comunităţi puternice de irlandezi, care adus cu ei tradiţiile specifice acestei sărbători: din Canada şi SUA până-n Australia şi din Noua Zeelandă până-n Africa de Sud.

Spam blocat