Filmul ”Pe aripile vântului” revine în catalogul HBO Max

Platforma de streaming HBO Max a reintrodus filmul „Pe aripile vântului” („Gone With The Wind”) în catalogul său, însoţit însă de un avertisment în care se arată că acest lungmetraj „neagă ororile sclaviei” şi de un videoclip care contextualizează reprezentaţiile rasiste ale acestei pelicule din 1939, relatează EFE.

Înainte de debutul filmului, Jacqueline Stewart,  universitar şi specialistă în cinematografie la Universitatea din Chicago, argumentează într-un mesaj introductiv că „această dramă epică din 1939 trebuie văzută în forma sa originală pentru a fi contextualizată şi dezbătută”.

În prezentare, experta notează că filmul „nu a fost elogiat universal” la premiera sa, având în vedere că prezintă „imaginea sudului american”, înainte de Războiul de Independenţă, drept „un scenariu romantic şi idilic care s-a pierdut tragic”.

„Abordarea lumii prin lentila nostalgiei neagă ororile sclaviei şi moştenirea inechităţii rasiale”, a adăugat ea.

Filmul ”Pe aripile vântului”, calificat de unii istorici drept revizionist, a fost retras la începutul lunii iunie de pe platforma HBO Max, într-o perioadă marcată de proteste organizate contra rasismului şi a violenţelor comise de Poliţie asupra persoanelor de culoare din Statele Unite.