Noile paşapoarte simple electronice

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare, care au fost puse în circulaţie în această săptămână, vor fi aproape imposibil de falsificat, a declarat, astăzi, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă.

El a spus că fiecare filă a noilor documente conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, printre care Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara sau oraşul medieval Sighişoara. Chestorul Mirel Toancă a amintit că mai sunt şi alte elemente de siguranţă care se regăsesc în noile paşapoarte.

Elementele de siguranță implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare și elemente optic variabile, precum și unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menționate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroșu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori: roșu, galben și albastru, una dintre culori fiind fluorescent. În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV, reacționează în trei culori: roșu, galben-verzui și albastru.