Tradiții în a doua zi de Crăciun

Cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, adica adunarea (de slujba) a credinciosilor in cinstea Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare are loc in a doua zi de Craciun (26 decembrie).

Exista in traditia Bisericii noastre randuiala ca, in ziua urmatoare marilor praznice, sa cinstim persoanele a caror slujire este legata de praznicele respective.

Aceasta sarbatoare este prezenta si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din sec. V (epoca despartirii acestora de ortodocsi), informeaza ziare.com.

Originea ei a fost pusa de unii liturgisti in legatura cu Sinodul III ecumenic din Efes (431). La acest sinod a fost condamnata erezia lui Nestorie, care sustinea ca in Hristos ar exista doua persoane deosebite (de o parte – cea dumnezeiasca, de alta – cea omeneasca).

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SOBORUL MAICII DOMNULUI- 26 DECEMBRIE. Tradiţii pentru A DOUA ZI DE CRĂCIUN

Sarbatoarea de astazi ii indeamna pe credinciosi sa se adune in cinstea Maicii Domnului. Cuvantul „sobor” ne aduce aminte ca Maica Domnului trebuie preaslavita, in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din ceruri si adunarea noastra de pe pamant este insotita de cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din ceruri. Adunarea cereasca cinsteste pe Maica Domnului, cea care a dat nastere lui Hristos, in ziua de 25 decembrie,

Spam blocat