google.com, pub-6549863557302876, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Moșii de vară. Ce să nu faci în această sâmbătă cristina corpaci, trucuri, stiri, destiut, utile, informatii, noutati, ce este Destiut.com | trucuri, lucruri utile

Moșii de vară. Ce să nu faci în această sâmbătă

Numită Sâmbăta morţilor sau Moşii de vară, în această zi ne rugăm pentru cei adormiţi ca să aibă parte de viaţă veşnică în Împărăţia Cerurilor şi ducem colivă la Biserică, unde dăm pomelnic pentru toţi cei adormiţi din neamul nostru.

Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate pomenirii morţilor: Sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecaţi) şi Sâmbătă dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbătă Rusaliilor).

În popor, acestea se mai numesc şi „Moşi”, „Moşii de iarnă”, respectiv „Moşii de vara”.

Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

„Moşii de vară”, ţinuţi în sâmbăta Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor. De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene „Moşii de vara” încep încă în dimineaţă sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor, potrivit crestinortox.ro.

Spam blocat