Adevăratele cereale pe care le puteți mânca și prepara acasă

autor: Cristina Corpaci – scriitoare – De la carnivor la vegan. Rețete ușor de preparat

Cerealele sunt extrem de dorite, mai ales la micul dejun. Ele sunt o sursă bună de fibre și proteine. Pe piață veți găsi extrem de multe sortimente, dar atenție că multe dintre ele sunt pline de zahăr și conservanți și mai bine mâncați o felie de tort.

Vestea bună este că și voi puteți să contribuiți la o masă sănătoasă de cereale, pe care să le faceți singuri acasă, cu ingrediente din comerț.

1. Ovăzul este o cereală nutritivă, are 4 gr de fibre la jumătate de cană de ovăz, 68% din necesarul zilnic de mangan, 18% fosfor și seleniu și 16% zinc. Ar fi bine să evitați să cumpărați ovăzul gata preparat din comerț, deoarece conține o cantitate mare de zahăr, plus alte ingrediente nesănătoase.
Puteți să preparați voi fulgii de ovăz cu apă fiartă sau lapte și să condimentați cu fructe proaspete, scorțișoară și alte condimente.

2. Granola poate fi făcută în casă. Se obține din coacerea unor combinații de ovăz, nuci și fructe uscate până devin crocante. Conține minerale, vitamine: mangan, magneziu, fosfor.
Rețineți că granola cumpărată din comerț este bombă calorică, iar 122 de gr înseamnă 600 de calorii.

3. Nuci de struguri nu conțin zahăr adăugat și se obține acasă din făină de grâu integral, făină de orz, sare și drojdie. Ele oferă fibre și nutrienți, precum: fier, vitamina B, zinc, magneziu și cupru. Puteți să vă faceți propriile voastre nuci din făină de migdale, nucă de cocos, în loc de făină de grâu.

4. Boabe de grâu sau alte cereale încolțite: sunt lăsate la germinat și sunt mai ușor de digerat. Nu conține zahăr și au o cantitate suficientă de vitamine, minerale și fibre.

5. Cereale din semințe de chia
Trebuie să faceți un aluat din semințe de chia, semințe de in, nucă de cocos, scorțișoară și sirop de agave. Puneți aluatul de copt pe care îl tăiați în forme pătrate sau de care doriți, timp de 20-30 de minute.
Semințele de in și chia conțin acizi grazi – omega 3 și proteine care vă fac să vă simțiți sătui.

Cu alte cuvinte, vă puteți crea acasă propriile cereale din semințe și nuci, fără să mai dați bani pe produsele pline de zahăr din comerț, care conțin și conervanți ca să reziste ani întregi.