Alimente care înlocuiesc proteinele animale

Proteinele sunt componentele de bază ale celulelor vii. În organism, ele ajung aminoacizi care promovează creșterea și repararea celulelor. Ele se digeră mai greu decât carbohidrații, ne ajută să ne simțim mai plini pentru mai mult timp și conțin puține calorii, pentru cei care vor să-și țină greutatea.

Mulți știu că proteinele animale sunt de bază: carne, ouă și brânzeturi, însă acestea conțin multe grăsimi și colesterol. Trebuie să știți că proteinele animale pot fi înlocuite cu o sursă bogată de proteine vegetale.

 • Mazărea
  Alimentele din familia leguminoaselor sunt o sursă bună de proteine, iar mazărea nu face excepție.  O cană de mazăre conține 7.9 grame de proteine, exact ca o cană de lapte. O femeie are nevoie de 46 grame de proteine pe zi, iar un bărbat de 56 de grame.
  Din mazăre poți face multe rețete, inclusiv o supă cremă delicioasă.

 

 • Quinoa este numită și proteina perfectă.
  Bobițele de quinoa au o cantitate mică de proteină, însă vorbim de ea ca sămânță. O cană de quinoa conține 8 grame de proteine, incluzând cei 9 amino-acizi esențiali de care corpul are nevoie pentru creșterea și repararea celulelor, fapt ce o face să fie proteina perfectă.
  Quinoa poate fi consumată la supe, salate, etc.

DE LA CARNIVOR LA VEGAN. RETETE USOR DE PREPARAT, BY CRISTINA CORPACI

CARTURESTI.ro: https://bit.ly/2SrGkED

 

 • Nucile
  Majoritatea fructelor cu coajă lemnoasă conțin grăsimi și proteine ce le fac să fie de bază pentru cei care au o dietă vegană.  Este recomandat ca nucile să se consume cât mai naturale, cât mai crude, cu cât mai puține ingrediente în conținut.

 

 • Fasolea
  Există mai multe tipuri de fasole: neagră, albă, pestriță, însă au în comun conținutul ridicat de proteine.  2 căni de fasole conțin 26 de grame de proteine, ceea ce 3 căni de lapte conțin 24 de grame de proteine.  Dacă o lăsați peste noapte la înmuiat, veți pierde mai puțin timp cu fiertul. Nici cea gata fiartă din comerț nu este lipsită de proteine, însă trebuie să vă asigurați că nu conține prea mulți conservanți.

 

 • Năutul conține 7,3 grame calorii în jumătate de cană. Are un conținut ridicat de fibre și puține calorii. Se poate consuma în salate, humus sau ca o gustare crocantă.

 

 • Verdețuri
  Verdețurile nu au la fel de multe proteine ca legumele și nucile, dar conțin o cantitate importantă de fibre și antioxidanți.
  Dacă cineva consumă o cantitate importantă de verdețuri de diferite tipuri va avea o cantitate suficientă de amino-acizi. Două căni de spanac crud conțin 2,1 grame de proteine și o cană de broccoli tocat conține 8,1 grame.

 

 • Semințe de chia
  Sunt o sursă bună și ușoară de a avea proteine. 4,7 grame de proteine se găsesc în 2 linguri. Se pot consuma în salate, iaurturi, smoothie-uri, etc.

 

 • Semințe de susan, floarea soarelui și mac
  Sunt bogate în proteine și grăsimi. Un sfert de cană de semințe de floarea soarelui conține 7,3 grame de proteine.  Un sfert de cană de semințe de susan și mac înseamnă 5,4 grame de proteine.

sursa material: health.com.